Svijet

Skinuta oznaka tajno: Objavljen izvještaj obavještajaca SAD-a o porijeklu Covida

Američke obavještajne agencije kažu da možda nikada neće moći identificirati porijeklo COVID-19, ali su zaključile da nije stvoren kao biološko oružje, piše BBC.

U ažuriranoj procjeni o tome gdje je virus počeo, Ured američkog direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) rekao je da su prijenos sa životinje na čovjeka i curenje u laboratoriju uvjerljive hipoteze o tome kako se širi. Ali nije bilo dovoljno informacija da se donese konačan zaključak. Kina je kritizirala izvještaj.

Nalazi su objavljeni u izvještaju sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti, a predstavlja ažuriranje 90-dnevnog pregleda koji je administracija predsjednika Joea Bidena objavila u avgustu. prneosi “N1“.

Rečeno je da je obavještajna zajednica i dalje podijeljena po pitanju najvjerovatnijeg porijekla virusa. Četiri agencije ocijenile su s “malom povjerenjem” da je nastao od zaražene životinje ili srodnog virusa.

“Laboratorijska nesreća?”
No, jedna agencija je rekla da ima “umjereno povjerenje” da je prva infekcija kod ljudi najvjerovatnije rezultat laboratorijske nesreće, koja je vjerojatno uključivala eksperimentiranje ili rukovanje životinjama od strane Instituta za virusologiju Wuhan.

U izvještaju se također navodi da kineski zvaničnici nisu bili svjesni postojanja virusa prije početne epidemije COVID-19 u gradu Wuhanu, krajem 2019. godine. Ali se navodi da Kina nastavlja da ometa globalnu istragu i da se opire razmjeni informacija.

Kineske vlasti povezale su rane slučajeve COVID-19 s pijacom morskih plodova u Wuhanu, što je navelo naučnike na teoriju da je virus prvi put prešao na ljude sa životinja.

Ali ranije ove godine, izvještaji američkih medija sugerirali su sve veći dokazi da je virus umjesto toga mogao izaći iz laboratorije Wuhab, možda slučajnom curenjem.

Naredba Bidena
Predsjednik Biden je u augustu naredio obavještajnim službenicima da istraže porijeklo virusa, uključujući teoriju o curenju iz laboratorije, koju Kina odbacuje.

Odgovarajući na obavještajni izvještaj, kineska ambasada u Washingtonu je rekla u izjavi za novinsku agenciju Reuters: „Potezi SAD da se oslanjaju na svoj obavještajni aparat umjesto na naučnike kako bi ušli u trag porijeklu COVID-19 je potpuna politička farsa”.

“Podržavamo naučno zasnovane napore u pronalaženju porijekla i nastavit ćemo biti aktivno uključeni. Međutim, čvrsto se protivimo pokušajima politiziranja ovog pitanja”.

U svijetu je potvrđeno oko 240 miliona slučajeva zaraženih korona virusom, s više od 4,9 miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih COVID-19.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh