Svijet

Samit G20: Vanredni sastanak o krizi u Afganistanu 12. oktobra

Italijanski premijer Mario Draghi najavio je da će 12. oktobra putem videokonferencije biti održan vanredni sastanak zemalja G20 na temu krize u Afganistanu.

Mario Draghi - Twitter

“Vanredni Samit G20 o Afganistanu održat će se 12. oktobra”, poručio je Draghi na konferenciji za novinare u Rimu.

Ističući da su ministri vanjskih poslova zemalja G20 već počeli raditi na samitu, Draghi je rekao:

“Ovdje je cilj vidjeti postoji li jedinstvo među najbogatijim zemljama svijeta. U pitanju je humanitarna potreba. Događa se humanitarna katastrofa i Afganistanu nedostaje podrška ostatka svijeta.”

Naglasio je da bi bogate zemlje trebale učiniti nešto po tom pitanju bez postavljanja uvjeta.

Još jedna od tema koja će biti tretirana na samitu jeste i pitanje terorizma, dodao je Draghi.

“Moramo vidjeti koje korake možemo poduzeti kako bismo spriječili da Afganistan ponovno postane leglo međunarodnog terorizma”, kazao je italijanski premijer, prenosi Anadolija.

Izvijestio je da će ovom sastanku na nivou lidera prisustvovati ne samo zemlje G20, već i predstavnici Španije, Holandije, Katara, zatim predstavnici Ujedinjenih naroda, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh