Svijet

Hrabre žene se suprotstavile talibanima u Kabulu, objavljeni snimci

Tokom protesta za prava žena na jednakost u Kabulu izbili su sukobi u kojima ima povrijeđenih, prema snimcima lokalnih TV stanica koje prikazuju haotične scene.

nezavisne

Najmanje jedna osoba je povrijeđena, sudeći po videu koji je objavio jedan od novinara, a prikazuje ženu kojoj iz rane na glavi curi krv, prenosi portal Index.

Avganistanske žene već dva dana protestvuju u glavnom gradu, koji je pod kontrolom talibana, zahtijevajući ženska prava, jednakost, pravdu i demokratiju.

Aktivistice su u subotu u blizini avganistanske predsjedničke palate protestvovale noseći transparent na kojem je pisalo “Mi nismo žene devedesetih”.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci koje prikazuju desetak i više žena kako se suprotstavljaju naoružanim talibanskim snagama bezbjednosti. Neke od žena su kašljale, pa se pretpostavlja da su talibani koristili suzavac, a neke od njih tvrde da su pretučene.

“Čini se da građanski i politički protesti više nisu dopušteni”, napisao je na Twitteru avganistanski novinar Zaki Daryabi, koji je objavio video.Na snimcima se vidi kako su nasuprot žena potpuno naoružani talibanski vojnici, a neki od njih kreću prema ženama.

Na jednom snimku vidi se kako su talibani megafonom pokušali rastjerati žene, ali su one uspjele oduzeti megafon.

Neko od talibana u jednom trenutku prekriva kameru.

Talibani su naveli da će poštovati prava žena u okviru svoje interpretacije islamskog učenja.

Visoki talibanski vođa Shir Mohamad Abas Stanekzai rekao je u utorak za BBC da ne misli da će žene biti imenovane na visoke položaje u novoj vladi, ali da će one imati određenu ulogu.

Kada su talibani posljednji put bili na vlasti, u devedesetima, žene su se morale potpuno pokrivati burkom i nije im bilo dopušteno da se kreću izvan kuće bez pratnje muškog člana porodice,pišu Nezavisne

Uz to djevojčicama nije bilo dopušteno školovanje, a ženama zapošljavanje.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh