Svijet

Talibani zaplijenili više od 100 helikoptera, ali ih ne znaju koristiti

Talibani su zaplijenili veliku količinu američke vojne opreme kada su preuzeli kontrolu nad Afganistanom ranije ovog mjeseca, a tu spadaju i helikopteri koje ne znaju koristiti.

Talibani - novi

Iako se moderna vojna oprema može činiti kao velika prednost za talibane, to baš i nije tako jer je prvo moraju naučiti koristiti. Jedan od primjera može biti američki helikopter Blackhawk, kojim su talibani pokušali letjeti na aerodromu u Kandaharu. no to im nije uspjevalo jer se letjelica kretala po tlu bez naznaka da će poletjeti.

Guardian piše da su talibani zaplijenili više od 100 vojnih transportnih Mi-17 helikoptera ruske proizvodnje koje su američke snage ustupile afganistanskoj vojci.

Helikopteri su sada u posjedu talibana, no oni ih ne znaju koristiti niti imaju veće mogućnosti pristupa rezervnim dijelovima i tehničarima kako bi ih održavali. Zasad nije poznato koliko je helikoptera u operativnom stanju. prenosi “Klix

Talibani su također zaplijenili velike zalihe naoružanja i vozila.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh