Svijet

Harris: Kina i dalje vrši pritisak u Južnokineskom moru

Američka potpredsjednica Kamala Harris optužila je kineske vlasti da nastavljaju sa pritiscima i zastrašivanjem zemalja oko Južnokineskog mora.

Kamala Haris - Fokus

“Peking nastavlja vršiti pritisak i zastrašuje i da sebi daje pravo na veći dio Južnog kineskog mora”, rekla je Harris u govoru u Singapuru u kojem je detaljno opisala vanjskopolitičke ciljeve američke administracije u Aziji.

Prema njenim riječima, postupci Pekinga i dalje podrivaju međunarodni poredak zasnovan na zakonima i ugrožavaju suverenitet drugih nacija.

Peking smatra da je cjelokupno Južnokinesko more dio kineske teritorije, ali dijelove tog mora svojim smatraju i Vijetnam, Filipini, Tajvan, Malezija i Brunei.

Kina je od 2013. ubrzala stvaranje vještačkih ostrva, na kojima gradi zgrade, luke i piste dovoljno duge za bombardere i borbene avione.

O povlačenju američkih vojnika, potpredsjednica SAD-a je rekla da je odluka predsjednika Joea Bidena “hrabra i dobra”.

Nakon Singapura, Kamala Harris putuje u posjetu Vijetnamu, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh