Svijet

Podijeljena mišljenja u svijetu oko prijema afganistanskih izbjeglica

Velika Britanija i Kanada kažu da bi svaka prihvatila po 20.000 izbjeglica iz Afganistana, Grčka neće dozvoliti izbjeglicama prelazak granica u EU

Nakon što su talibani 15. augusta preuzeli Kabul, hiljade Afganistanaca došlo je do aerodroma u glavnom gradu pokušavajući doći do nekih zemalja zapadne Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

U danima nakon preuzimanja vlasti, talibansko vodstvo uvjeravalo je u “mirnu tranziciju vlasti” i javno se odreklo bilo kakvih pokušaja osvete Afganistancima koji su radili s vladom ili stranim organizacijama.

Međutim, građani su postali zabrinuti i u panici nakon što su afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i drugi ključni zvaničnici pobjegli u inostranstvo.

U međuvremenu su neki ponudili utočište Afganistancima.

Šezdeset četiri zemlje potpisale su 16. augusta izjavu u kojoj traže siguran i uredan odlazak za sve koji žele napustiti Afganistan.

Među njima su bile Kanada, Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

Kasnije su Novi Zeland i Australija najavili da će pomoći u evakuaciji afganistanskih državljana koji su pomagali njihovim trupama koje su bile raspoređene u Afganistanu, prema medijskim izvještajima.

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern rekla je da će njena zemlja pomoći svojim državljanima i njihovim porodicama u evakuaciji iz Afganistana.

Kanadski ministar vanjskih poslova Marc Garneau najavio je da će njegova zemlja pružiti pomoć za oko 20.000 Afganistanaca.

“Afganistanci su izložili svoje živote velikom riziku da podrže Kanadu u pomaganju Afganistancima u postizanju značajnih demokratskih, ljudskih prava, obrazovanja, zdravlja i sigurnosti u proteklih dvadeset godina. Dužni smo im zahvalnost”, rekao je on.

Za razliku od Kanade, koja je obećala utočište za 20.000 izbjeglica, Španija se samo obavezala na repatrijaciju svog lokalnog osoblja.

Grčki ministar za migracije rekao je da njegova zemlja neće dopustiti izbjeglicama da pređu njene granice u EU.

“Naša zemlja neće biti ulaz u Evropu za ilegalne afganistanske migrante”, rekao je Notis Mitarakis.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh