Svijet

Borrell: Talibani dobili rat i sa njima se mora pregovarati

Evropska unija će sarađivati sa vladom Afganistana nakon povratka talibana samo ako poštuju osnovna ljudska prava, uključujući žene, i ako spriječe da teroristi koriste afganistansku teritoriju, rekao je šef vanjske politike EU Josep Borrell.

vijesti

“Saradnja sa bilo kojom budućom vladom Afganistana bit će uslovljena mirnim i inkluzivnim dogovorom i poštovanjem osnovnih prava svih građana, uključujući žene, omladinu i pripadnike manjina, kao i poštovanjem međunarodnih obaveza Afganistana, borbom protiv korupcije i sprečavanjem da teritoriju koriste terorističke organizacije”, rekao je on u saopćenju.

Saopćenje je uslijedilo nakon vanrednog sastanka ministara vanjskih poslova EU. Ocjenjujući da se situacija u Afganistanu pogoršava on je rekao da će EU nastaviti pružati pomoć narodu Afganistana.

Borrell je pozvao sve aktere da omoguće nesmetan pristup humanitarne pomoći ženama, muškarcima i djeci u nevolji, uključujući veliki broj raseljenih.

“EU poziva talibane da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu u svim okolnostima. EU će, također, poštovati susjede Afganistana u ovoj situaciji kada se može očekivati priliv izbjeglica i migranata”, rekao je on,prenoseVijesti

Borrell je naglasio da su talibani dobili rat i prema tome sa njima se mora sarađivati i Brisel će prihvatiti vlast Afganistana onakva kakva ona jeste.

“Borba protiv Al-Kaide u Afganistanu bila je uspješna, ali izgradnja države nije i mi moramo priznati i svoje greške”, istakao je Borrell.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh