Svijet

Biden u obraćanju naciji: Ne žalim zbog odluke koju sam donio!

Predsjednik SAD-a Joe Biden u obraćanju naciji je odlučio obrazložiti svoje poteze u vezi s Afganistanom. Stajališta je kako će nastaviti pomagati afganistanskom narodu, raditi na diplomatskim rješenjima i braniti prava žena i djevojčica ali i ljudskih prava.

Joe Biden - AFP

“Ovo ne možemo postići kroz stalne ratove nego kroz diplomaciju i političko djelovanje. Odobrio sam slanje 6.000 vojnika koji sada rade na izvlačenju ljudi, preuzeli su kontrolu nad civilnim i vojnim zračnim prometom, naše diplomatsko predstavništvo se nalazi na aerodromu, a zatvorili smo ambasadu u Kabulu. Već smo prebacili 2.000 Afganistanaca po posebnim vizama, mnogo više njih će biti prebačeno u narednim danima te će se ovaj program dodatno proširiti na one koji su radili i pomagali drugim organizacijama. Moram kazati da ima i onih koji trenutno ne žele napustiti zemlju, jer su vjerovali Vladi da radi na sprečavanju sukoba i daljnjih problema”, kazao je Biden u govoru u Bijeloj kući.

Biden je naveo da je četvrti predsjednik koji se bavi ovom temom i da ne želi da se još jedan predsjednik bavi ovim. Prihvatio je odgovornost za ono što je uradio i izrazio želju za otvorenošću prema američkom narodu. “Ovo se završava sa mnom, ne žalim zbog odluke koju sam donio”, rekao je Biden. prneosi “N1“.

Biden je kazao kako nije u interesu SAD-a da se nastavlja žrtvovanje američkih trupa i njihovih porodica i da je obećao da će okončati vojno prisustvo u Afganistanu te dodao da je ispunio svoje obećanje o okončanju ratnih dejstava.

“Ne želim ponoviti greške iz Vijetnama koje su počinjene kada sam kao mlad čovjek došao ovjde”, kazao je Biden.

Predsjednik SAD-a još jednom je napustio govornicu bez da je odgovorio na pitanja okupljenih novinara u Bijeloj kući.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh