Svijet

Zasjedalo Vijeće sigurnosti UN-a: Ne smijemo napustiti narod Afganistana

Mi dobijamo zastrašujuće izvještaje o kršenju ljudskih prava u toj zemlji, rekao je Guteres

Vijeće sigurnosti U -Avaz

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda se sastalo danas na hitnoj sjednici zbog situacije u Afganistanu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres (Gutteres) pozvao je Vijeće sigurnosti da upotrijebi sva sredstva koja su na raspolaganju s ciljem suzbijanja globalne prijetnje iz Afganistana.

– Mi dobijamo zastrašujuće izvještaje o kršenju ljudskih prava u toj zemlji. Posebno sam zabrinut zbog masovnog kršenja ljudskih prava žena i djevojčica – rekao je Guteres obraćajući se Vijeću sigurnosti. prneosi “Avaz“.

Guteres je također pozvao „talibane i sve strane da poštuju i štite međunarodno humanitarno pravo i prava i slobode svih ljudi“.

– Stižu nam zastrašujuće informacije o teškim kršenjima ljudskih prava u cijeloj zemlji – rekao je generalni sekretar iz sjedišta UN-a u Njujorku.On je dodao da su naredni dani „presudni“.

– Svijet nas gleda. Ne smijemo i ne možemo napustiti narod u Afganistanu – rekao je on.

Afganistanski ambasador pri UN-u pozvao je Vijeće sigurnosti da ne priznaju nijednu upravu koja silom postiže moć. Također, pozvao je i na formiranje prijelazne vlade.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh