Svijet

Pentagon uvodi obaveznu vakcinaciju

Tražit ću odobrenje predsjednika da vakcine budu obavezne najkasnije do sredine septembra, ili odmah nakon odobrenja FDA, rekao je amrički ministar odbrane Lloyd Austin

Pentagon - AFP

Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) zahtijevaće od svih službenika da se vakcinišu protiv COVID-19 najkasnije do sredine septembra, objavio je u ponedjeljak ministar odbrane Lloyd Austin, javlja Anadolija.

-Tražit ću odobrenje predsjednika da vakcine budu obavezne najkasnije do sredine septembra, ili odmah nakon odobrenja Američke agencije za hranu i lijekove – FDA, u zavisnosti od toga šta se dogodi prije – naveo je Austin u dopisu američkim snagama.

Anthony Fauci, američki stručnjak za zarazne bolesti, u nedjelju je izrazio nadu da će FDA dati potpuno odobrenje za vakcine protiv koronavirusa u sljedećih nekoliko sedmica.

Sve tri vakcine protiv COVID-19 koje se trenutno primjenjuju u Sjedinjenim Američkim Državama, Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson, daju se uz odobrenje za hitnu upotrebu. Očekuje se da će Pfizer prvi dobiti odobrenje u sljedećim sedmicama.

Austin je rekao da će u međuvremenu Pentagon “trošiti vrijeme na pripreme za tranziciju”, i da će pažljivo pratiti rast stope zaraze u vojsci zbog lakše prenosive delta varijante koronavirusa.

-Neću se ustručavati djelovati ranije ili preporučiti predsjedniku drugačiji smjer ako osjetim potrebu za tim – poručio je Austin.

Ubrzo nakon što je Austinov dopis objavljen, američki predsjednik Džo Bajden izrazio je podršku ovoj ideji, navodeći da on i ministar odbrane “dijele nepokolebljivu predanost osiguravanju da vojne snage imaju sve alate koji su im potrebni za što sigurniji rad”.

-Ove će vakcine spasiti živote. Sigurne su. Efikasne su – rekao je Bajden i dodao da ne mogu odustati u borbi protiv COVID-19, naročito sa delta varijantom koronavirusa koja se brzo širi kod nevakcinisanih osoba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh