Svijet

30 godina poslije tragične smrti supruge Nine, muž kćerki otkrio TAJNU: Tada je donijela neviđenu odluku

Klupko se odmotavalo kad je najmanje očekivala.

Nina Anders - onoxygen.com printscreen

Čarls Čak Anderson, optužen za ubistvo supruge Karmine Nine Anderson 2003. godine, umalo je izvršio samoubistvo u ćeliji zatvora gdje služi 40-godišnju kaznu.

Čarls je pokušao da se objesi, a u tome su ga sprečili drugi zatvorenici koji su na vrijeme pozvali čuvare. Anderson je u zatvor dospio početkom vijeka kada je na sudu proglašen krivim za ubistvo supruge koje se 30 godina vodilo kao samobistvo.

Nina Anderson pronađena je u zimu 1973. godine mrtva u stanu u kojem je živjela sa Čarlsom i dvjema kćerkama. Par se deset dana prije navodnog samoubistva tek vjenčao, pošto Nina godinama nije željela da ulazi u brak sa Čarlsom.

Čarls je te famozne zime 1973. godine pozvao policiju usplahireno im saopštivši da je žena pucala sebi u glavu, kao i da je on ranjen u ruku. Policija je došla sa hitnom pomoći, čiji su ljekari mogli da na licu mjesta samo konstatuju smrt. Djevojčice od šest i tri godine bile su u svojoj sobi u koju ih je poslao otac kada je rekao da majci nije dobro.

Čarls je policiji rekao da se supruga ubila, kao i da je pokušala njega da liši života. Dokazi su bili na njegovoj strani. Ugao pucnjave odgovarao je priči, kao i pištolj u ženinim rukama. Međutim, Ninina djeca su na saslušanju rekla da su se “mama i tata svaki dan svađali”.

Na kraju istrage, slučaj je okončan zaključkom da se Nina ubila. Detektiv Robert Simen koji je radio na slučaju, rekao je da nije bilo lako donijeti odluku šta se tu dogodilo, jer je Čarls nekoliko puta mijenjao iskaz.

– Prvo je rekao da je supruga sve vrijeme držala pištolj, pa onda da ga je on njoj oteo, poslije čega ga je ona opet uzela i zapucala je na njega pogodivši ga u ruku. Svašta je još mijenjao u priči, ali nismo imali dokaz da ga optužimo za ubistvo – rekao je Simen 2003. godine kada je Anderson konačno optužen i osuđen.

Čarls je te 1973. godine bio oslobođen bilo kakvih sumnji. Narednih 30 godina živio je bezbrižno sa kćerkama koje su bile ubijeđene da je otac ubio majku.

Liza Kopel, jedna od njihovih kćerki, izjavila je te 2003. godine da više nije mogla da živi sa osjećajem nepravde i na sebi svojstven način uspjela je da navuče oca da prizna ubistvo.

– Povjerio mi se posijle nekoliko čaša alkohola. Rekao mi je da je majka bila nepodnošljiva i da je život s njom postao pakao. Kao i da se vjenčao s njom 10 dana prije ubistva samo da bi joj ‘začepio usta’. Znala sam da je to istina. Majka se oduvijek bila plašila oružja. Nikad u životu nije zapucala. Drugo, tata je u tom periodu bio nasilan prema njoj. Međutim, šta sam ja, tako mala, mogla da uradim da bih ga optužila. Ipak, nisam odustala od želje da jednom saznam šta se dogodilo. Tako mi je na kraju rekao da ju je ubio – rekla je Liza.

Ono što ju je te godine blokiralo da pokrene slučaj protiv oca je što su devet godina prije toga svi dokazi od te večeri uništeni zbog zastarjelosti.

Tada ju je pogledao sam Bog.

– Jedan reporter radio je nerješene i sumnjive slučajeve za svoju emisiju. Došao je do nas uhvativši mog oca u polusvijesnom stanju. Dok je ispijao alkohol, priznao je i reporteru da se majka nije ubila. Ja nisam bila tu. Znam samo da je reporter bio u šoku. Zvao me je telefonom i rekao da želi da prijavi Čarlsa. Rekla sam da može i da ću pomoći u slučaju koliko mogu. Mnogo sam voljela majku. Cijelog života imala sam osjećaj da ju je ubio. Neki će reći da sam sa ovom odlukom rođenom ocu okrenula leđa, ali ja sam željela samo pravdu za majku – rekla je Liza.

Da li zbog griže savjesti ili načina života koji je tada vodio, Čarls je, iako u prednosti zbog nedostatka dokaza, ipak priznao policiji da je ubio Ninu. Pravda je bila zadovoljena, prenosi “Objektiv“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh