Crna hronika

Japan obilježio godišnjicu bacanja nuklearne bombe na Nagasaki

Ceremonija je održana u Parku mira, a počela je minutom šutnje u 11,02 sati po lokalnom vremenu, kada su bombe bačene na grad

Japanski grad Nagasaki obilježio je 76. godišnjicu atomskog bombardovanja, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ceremonija je održana u Parku mira, a počela je minutom šutnje u 11,02 sati po lokalnom vremenu, kada su bombe bačene na grad.

Japanski premijer Yoshihide Suga rekao je da im je cilj pomoći međunarodnoj zajednici da se napravi “svijet bez nuklearnog oružja”.

Suga je naglasio da će vlada nastaviti sa sveobuhvatnim aktivnostima pomoći žrtvama tog događaja.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres je poslao poruku jer svečanosti nije mogao prisustvovati zbog epidemije novog koronavirusa.

“Na svim državama članicama je da pokušaju eliminirati najsmrtonosnije oružje ikad proizvedeno”, rekao je Guterres.

Gradonačelnik Nagasakija Taue Tomihisa je rekao da bi međunarodna zajednica trebala podići glas protiv opasnosti od nuklearnog oružja.

“Za svijet bez nuklearnog oružja, lideri se moraju držati cilja smanjenja takvog naoružanja. Civilno društvo treba ohrabriti lidere da to učine”, rekao je Taue.

Atomska bomba, “Little Boy” (mali dječak), bačena je na Hirošimu ujutro 6. augusta 1945. godine u 8 sati i 15 minuta. Bila je to bomba bazirana na uraniju, sa razarajućom moći od 15 –16 kilotona TNT-a. Bomba je imala formu cilindra, 305 centimetara dužine, prečnika 71 centimetar, a bila je teška oko četiri tone, od toga je 60 kilograma bio uranij.

Bomba je bačena sa visine od 10.000 metara, a detonirala je oko 550–580 metara iznad zemlje s ciljem da se dobije maksimalan efekat. Pretpostavke su da se do kraja 1945. godine, broj žrtava od posljedica atomske bombe popeo na 140.000.

Tri dana kasnije, 9. augusta, SAD je bacio i drugu atomsku bombu, ovog puta na japanski grad Nagasaki, oko 300 kilometara jugozapadno od Hirošime.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh