Svijet

Toplotni udar u Grčkoj: Temperature zraka i do 46 stepeni Celzijusa

Meteorolozi navode kako su temperature zraka već šest dana iznad uobičajenih, a mjestimično bivaju izmjerene i vrijednosti veće od 46 stepeni, zbog čega je stanovništvno pozvano na oprez

Toplotni udar koji je nekoliko dana prisutan u Grčkoj, negativno se odražava na život u toj državi, javlja Anadolu Agency (AA).

Meteorolozi navode kako su temperature zraka već šest dana iznad uobičajenih, a mjestimično bivaju izmjerene i vrijednosti veće od 46 stepeni Celzijusa, zbog čega je stanovništvno pozvano na oprez.

Na području Atike, na kojem je i Atina, temperatura zraka iznosi više od 40 stepeni, a na trgu Omonia i na Akropolisu nedavno je izmjereno 55 stepeni Celzijusa.

Prema raspoloživim podacima, visoke temperature zraka zadržat će se i u narednom periodu, a pretpostavlja se da će zahvatiti područja Tesalije i Epira, te centralnog Egeja.

Udruženje ljekara u Atini upozorilo je stanovništvo na zdravstvene tegobe koje bi se mogle javiti usljed povišenih temperatura i nedovoljnog prozračivanja prostora.

Pozvali su hronične bolesnike i starije osobe da ne izlaze iz domova.

Ministarstva rada i unutrašnjih poslova predložili su poduzimanje mjera i reorganiziranje radnog vremena kako bi se smanjile posljedice toplotnog udara.

Generalni sekretarijat civilne zaštite upozorio je na rizik šumskih požara, a nadležne službe pozvao na oprez. Stanovništvo je pozvano da ne pali vatru, te da izbjegavaju korištenje svakog oblika električnih uređaja koji bi mogli uzrokovati iskru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh