Svijet

Španija: Peti val koronavirusa uzima danak u bolnicama i turizmu

U Kataloniji, domu najveće stope zaraze u Španiji, pacijenti s COVID-19 sada zauzimaju 44 posto jedinica intenzivne njege

Španija je pogođena petim valom koronavirusa. Raste broj zaraženih i smrtnih slučajeva, a više zemalja upozorilo je na putovanja u ovu mediteransku državu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U utorak je Ministarstvo zdravstva prijavilo 55 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19, 26 više nego istog dana prošle sedmice.

Međutim, u utorak je Ministarstvo zdravstva prijavilo skoro 26.400 novih infekcija, gotovo 900 manje nego istog dana prošle sedmice.

U Kataloniji, domu najveće stope zaraze u Španiji, pacijenti s COVID-19 sada zauzimaju 44 posto jedinica intenzivne njege.

Hospitalizacije u glavnom gradu Madridu, takođe, udvostručile su se za sedam dana, a skoro 10 posto svih kreveta sada se koristi za liječenje ove zarazne bolesti.

Rastuća stopa zaraze u zemlji počela je uzimati još veći danak turističkoj industriji u zemlji.

U utorak su SAD izdale novo upozorenje o putovanju svojim građanima, savjetujući im da ne putuju u Španiju i Portugal zbog porasta slučajeva delta varijante koronavirusa.

Španski hoteli također su zabilježili val otkazivanja od strane njemačkih posjetitelja nakon što je Berlin od utorka odlučio pooštriti ograničenja za dolaske iz Španije. Od petka i Izrael stavlja Španiju na crvenu listu.

Turizam predstavlja 12,4 posto BDP-a Španije i mogao bi pretrpjeti “teške posljedice” od novog vala, rekao je Juan Molas, šef udruženja “Mesa de Turismo”.

Posljedice sve više utječu i na živote španskih stanovnika.

Mjere se razlikuju u cijeloj Španiji, ali neki su regioni vratili policijski sat, ograničili okupljanja ili čak počeli zahtijevati potvrde o vakcinama za ulazak u barove ili restorane.

Sve ovo dolazi sa 55 posto potpuno vakcinisane španske populacije i 65 posto sa najmanje jednim dozom.

Veći dio zemlje tek je počeo s vakcinacijom mlađih od 30 godina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh