Svijet

Francuska skupština izglasala zakon protiv separatizma i vjerskog ekstremizma

Francuska skupština odobrila je u petak kontroverzni zakon o “anti-separatizmu”, uprkos snažnim kritikama parlamentaraca s ljevice i desnice. Vlada je tvrdila da je zakon potreban za jačanje francuskog sekularnog sistema, ali kritičari kažu da se njime krši vjerska sloboda.

Francuska skupština - AFP

Nakon oštre sedmomjesečne rasprave anti-separatistički prijedlog zakona odobren je s 49 glasova za i 19 protiv. Bilo je pet suzdržanih.

U vatrenom govoru, lider krajnje ljevice Jean-Luc Mélenchon u petak je oštro kritikovao “proturepublikanski zakon”, za koji je rekao da je “antimuslimanski”.

Glavne francuske opozicione stranke, uključujući socijaliste (PS) i desni centar Les Republicains, zajedno s francuskom Komunističkom partijom, glasale su protiv zakona iz različitih razloga.

Samo tri stranke u Nacionalnoj skupštini – vladajuća stranka La Republique en marche (LREM) i njena dva saveznika – glasale su za zakon. Krajnje desničarski Nacionalni savez, koji predvodi Marine Le Pen, bio je suzdržan.

Predložio ga je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin, zakon sadrži niz mjera o neutralnosti državne službe, borbi protiv mržnje na na društvenim mrežama i zaštiti državnih službenika kao što su nastavnici. prenwoi “Klix

O zakonu se raspravljalo u naelektrisanoj atmosferi u Francuskoj nakon tri napada ekstremista krajem prošle godine, uključujući odsijecanje glave u oktobru učitelju Samuelu Patyju, koji je svojim učenicima pokazao crtane filmove poslanika Mohammeda na času.

Francuska, dom najveće evropske muslimanske zajednice, još uvijek je potresena masakrom koje su počinili islamistički militanti iz januara 2015. godine u kojima je stotine ljudi umrlo.

Kritičari su, međutim, oštro kritikovali zakon koji je u suprotnosti s liberalnim vrijednostima Republike koju ona želi zaštititi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh