Svijet

WHO zatražio da sve države rade na istrazi o porijeklu koronavirusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zatražila je danas od svih država da zajedno rade na istrazi o porijeklu koronavirusa dan nakon što je Kina odbacila planove za dodatne provjere laboratorija i pijaca na svojoj teritoriji.

Koronavirus - Sport1.oslobodjenje.ba

Prvi slučajevi oboljenja od Covida-19 prijavljeni su u decembru 2019. godine u gradu Wuhanu u centralnom dijelu Kine koja je u više navrata odbacivala teorije da je virus potekao iz neke od njenih laboratorija.

WHO je početkom mjeseca predložio pokretanje druge faze istrage u Kini, ali je potpredsjednik kineske Nacionalne komisije za zdravlje izjavio jučer da Peking ne prihvata prijedlog u sadašnjoj formi.

U pitanju nije politika niti okrivljivanje bilo koje strane. To je jednostavna potreba u nastojanju da svi shvatimo kako je patogen stigao među ljudsku populaciju. U tom smislu, sve zemlje treba da imaju odgovornost da zajedno rade i sarađuju sa WHO u duhu partnerstva“, naglasio je portparol WHO Tarik Jašarević.

Tim predvođen WHO proveo je četiri sedmice u Wuhanu i okolini sa kineskim naučnicima i u zajedničkom izvještaju u martu objavio da je virus najvjerovatnije prenesen sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje, ali da je neophodno dalje istraživanje, piše “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh