Svijet

Cijeli gradovi pod vodom, bujice nose ljude, aute… Snimke iz Kine su strašne

Kineske hitne službe morale su poduzeti operaciju spašavanja putnika koje je poplava zarobila u vozu podzemne željeznice u središnjoj provinciji Henan.

Kako javljaju kineski mediji, u voz s putnicima koji su u utorak putovali u Džengdžou, prodrla je voda. Video i slike objavljene na društvenim mrežama prikazuju ljude kako stoje na sjedištu voza i pokušavaju se zadržati iznad vode. Radnici hitnih službi su spašavali putnike jednog po jednog. Nema informacija o žrtvama.

Provinciju Henan posljednjih dana je pogodila jaka kiša koja je rezultirala poplavom koja je zahvatila više od desetak gradova u regiji. U Džengdžouu je zatvoren čitav gradski sistem podzemne željeznice.

Smatra se da se kišna voda slijevala u podzemne tunele i vozove. Poplavama su pogođene stanice podzemne željeznice i u ostalim dijelovima grada.

Ceste su poplavljene u desetak gusto naseljenih gradova. Na snimkama objavljenim na društvenim mrežama mogu se vidjeti stanovnici tog područja kako se, držeći se za ruke, probijaju kroz poplavljene ulice. Jedna od snimki prikazuje kako poplavne vode niz glavnu ulicu, zatrpanu napola potopljenim autima, nose odraslu osobu i dijete.

Pokrajina Henan, u kojoj živi 94 miliona ljudi, imala je neobično aktivnu kišnu sezonu. Pokrajinska meteorološka stanica objavila je crveno upozorenje, što je najviša razina upozorenja za kišu.

Mnogi auto-putevi su zatvoreni, a neki letovi su odgođeni ili otkazani. U Dengfengu se u utorak dogodila eksplozija u fabrici legure aluminija dok je voda iz rijeke nadirala u fabričke pogone,pišu Nezavisne


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh