Svijet

Von der Leyen: “Bit će vakcinisano 70 posto građana EU”

Ursula von der Leyen - Screenshot

Evropska unija isporučila je državama članicama dovoljno doza vakcina protiv koronavirusa za vakcinisanje najmanje 70 posto odraslih, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leyen je pozvala članice EU-a da povećaju vakcinisanje i rekla da će širom Unije biti distribuirano 500 miliona doza do nedjelje.

“Evropska unija održala je svoju riječ. Ovaj vikend isporučili smo dovoljno vakcina zemljama članicama kako bi mogle u potpunosti vakcinisati najmanje 70 posto odraslih u EU-u ovaj mjesec”, rekla je von der Leyen u video izjavi.

“Ali Covid-19 još nije poražen. Spremni smo isporučiti još vakcina, uklučujući protiv novih varijanti”, kazala je ona.

Evropska komisija ranije je upozorila da bi jako zarazna delta varijanta koronavirusa mogla postati dominantna u Evropi ovo ljeto, pozivaući se na procjene agencije EU-a za prevenciju bolesti.

Nedavne studije pokazale su da delta varijanta smanjuje učinkovitost cjepiva protiv simptomatske infekcije, ali da su dvije doze vakcina visoko učinkovite u sprječavanju teške bolesti i smrti, piše “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh