Svijet

BIDEN: AMERIČKA VOJSKA ĆE SE U POTPUNOSTI POVUĆI IZ AFGANISTANA DO KRAJA AUGUSTA

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u četvrtak da će se američka vojna misija u Afganistanu zaključiti 31. augusta čime će se okončati dvadesetogodišnje prisustvo vojske SAD-a u ovoj azijskoj državi.

Joe Biden - Screenshot

Predsjednik SAD-a pojasnio je kako cilj američkog prisustva u Afganistanu nije bio upravljanje državom, već da Afganistanom moraju upravljati vlasti u ovoj zmelji.

Mi nismo došli u Afganistan da gradimo naciju. Afganistanski čelnici trebaju se okupiti i djelovati prema budućnosti”, izjavio je Biden u govoru.

Biden je također naglasio opravdavanje svoje odluke da okonča američke vojne operacije, čak i dok talibani ostvaruju rapidno napredovanje u značajnim dijelovima zemlje.

Napor na dodatnom pojašnjavanju svog promišljanja o Afganistanu, dolazi u vrijeme dok su zvaničnici njegove administracije u više navrata pokušali da opravdaju okončanje sukoba odlukom koju je Biden donio nakon što je zaključio da je to rat koji se ne može dobiti i da tu nema vojnog rješenja.

Koliko još hiljada američkih kćeri i sinova ste spremni da rizikujete? Ja neću poslati još jednu generaciju Amerikanaca u Afganistan bez ikakvog razumnog očekivanja drugačijeg ishoda”, izjavio je Biden onima koji pozivaju na produženje američke vojne operacije, prenosi Associated Press. prenosi 2Hayat“.
Biden je, odgovarajući na pitanja novinara nakon njegove izjave u četvrtak, rekao da pad Kabula pod talibansku vlast ne bi bio prihvatljiv ishod.

Vjerujem li talibanima? Ne. Međutim, vjerujem u kapacitet afganistanske vojske koja je bolje obučena, bolje opremljena i kompetentnija u smislu vođenja rata”, rekao je Biden.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh