Svijet

Trudnica umrla od kovida, a potez škole koju pohađaju njena djeca rastužio je čitavu zemlju

Dirljiv gest obrazovne ustanove dodano je pojačao emocije.

Silvina Tulko i njen muž - Tiempo de San Juan

Obrazovna zajednica škole “Klara Rosa Kortines” primila je potresne vijesti o smrti Argentinke Silvine Tulko, trudnice koja je bila zaražena koronavirusom i koja je bila majka dvoje djece koja pohađaju tu školu.

Silvina je imala kćerku i sina od 11, odnosno pet godina, a uskoro je trebalo da na svijet donese treće dijete.

Škola koju pohađaju njena djeca, šokirana veijstima, organizovala je prikupljanje pomoći porodici Tulko i postigla nešto nezapamćeno u istoriji ove zemlje: prikupljeno je 200.000 pezosa za 12 sati.

– Ponosna sam na organizaciju i dobre ljude koji su pomogli. Želim samo da kažem da suprug preminule i otac dječaka i djevojčice koja pohađaju našu školu nije znao ništa o ovome, niti je tražio pomoć. On je u žalosti zbog smrti supruge i sigurno nije ni razmišljao o bilo kakvoj pomoći, niti prikupljanju novca u školi. Ovo je bila spontana inicijativa nastavnika i roditelja čija djeca pohađaju našu školu – objasnila je Klaudija Alba Dijaz, direktorka ove obrazovne ustanove, prenosi Tiempo de San Juan.

Ona je priznala da nije očekivala da će ova kampanja privući ovoliko pažnje, ali zahtjev za pomoći porodici Tulko proširio se na čitavu provinciju, a sav prikupljeni novac predat će ocu ove dece, odnosno suprugu preminule žene.

– S obzirom na to da ga je zadesila nevjerovatno tužna vijest i da je bez posla, sigurno u ovim trenucima teško da može da zaradi za život svojih mališana, pa smo željeli da mu pomognemo – dodala je Dijaz.

– Zbog ovog opakog virusa dešavalo se da umiru bake i deke naših učenika ili pak stričevi i ujaci. No, ovo što se desilo sa gospođom Silvinom Tulko, odnosno da umre trudnica, majka učenika naše škole, zaista nas je previše potreslo – zaključila je direktorka, piše “Objektiv“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh