Svijet

Kurzu prisjeo ručak: Popustili mjere u Austriji pa ga dočekali prosvjedi i povici ‘Morate otići

Austrijski čelnici okupili su se u srijedu u bečkom Prateru zbog popuštanja mjera te su sjeli na ručak u pivskom vrtu, ali dočekali su ih i prosvjednici te lažni novinari

Sebastian Kurc - Reuterss

Savezni kancelar Sebastian Kurz, vicekancelar Werner Kogler, ministrica turizma Elisabeth Köstinger i državna tajnica Andrea Mayer koji su se sastali na ručku u Schweizerhausu u bečkom Prateru zasigurno su izgubili apetit, pišu austrijski mediji. Razlog tome su skandiranja koja su ih dočekala u ugostiteljskom objektu. ”Morate otići, Kurz mora otići” – uzvikivali su ljudi u pivskom vrtu.

Razlog izlaganja vladajućih u gastronomskom objektu je bila konferencija za novinare povodom prvog dana otvorenja Austrije nakon sedmomjesečnog lockdowna. Međutim, sve je poprimilo bizarnu notu kada su se među novinare umiješali lažni novinari. Pobunjenici protiv cjepiva i mjera zaštite od korone koje je policija uklonila netom prije dolaska kancelara ostavili su parole i ubacili su se među novinare.

”Lažna novinarka” je umjesto mikrofona u zraku imala četku za čišćenje. Kancelar Kurz je u smirenom tonu odgovarao na njezina pitanja poput onih ”što će biti s onima koji se ne žele cijepiti”. Istaknuo je kako cjepiva nisu prisilna.

Drugi novinari nisu mogli doći do riječi i dobiti priliku za pitanje jer je ”žena sa četkom za čišćenje ukrala show”. Kancelarov tim za komunikacije te osobna sigurnost su dopustili da neugodna situacije teče nesmetano. Sve je izgledalo kao da ga ismijavaju. No, ipak ne možemo ne primijetiti da se povodom povratka u gastronomske objekte Sebastian Kurz pojavio u nešto svjetlijem tonu, odjeće. prenosi “24sata“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh