Svijet

Samohrana majka se mučila u fabrici da bi prehranila sina: Sav njen trud se u sekundi pretvorio u košmar

Tragedija je pogodila čitavu zemlju.

Djevojka Luana - Facebook

Tragična priča o Luani D’Oracio, mladoj 22-godišnjoj majci, postala je simbol nesigurnosti i nebezbjednih uslova u kojima rade tekstilni radnici u Italiji, piše “Objektiv“.

Luana je prije godinu dana radila kao šanjderka u fabrici “Orditura Luana” u gradiću Montemurlu u regionu Toskane. Uprkos višegodišnjem iskustvu, djevojka je doživjela čudnu nesreću na radu koja ju je koštala života.

Naime, 3. maja prošle godine, Luanu D’Oracio je priklještila valjkasta mašina za savijanje tkanine i povukla je sa sobom.

Pored nje je bio kolega koji je u tom trenutku bio okrenut leđima, a od buke od mašina u pogonu, nije čuo da ga Luana doziva da joj pomogne.

Alarm se ubrzo oglasio, policija i hitna pomoć došli su na licu mjesta, ali nesretnoj djevojci, koja je obavljala težak i rizičan posao, nije bilo spasa.

Mašina ju je prosto usisala i prignječila, a prema rezultatima obdukcije, Luana je umrla od posljedica drobljenja zupčanicima mašine za savijanje.

Slučaj je potresao čitavu zemlju, a guverner Toskane Eugenio Đani kazao je da je neprihvatljivo da radnici ovako tragično skončaju.

– Ne možete da umrete na poslu, ni u jednoj fabrici. Ovakva smrt je jednostavno neprihvatljiva za naše društvo i mora da se učini nešto po tom pitanju – kazao je on.

Luanina porodica opisala je djevojku kao vrijednu i odgovornu samohranu majku, koja se mučila kako bi sebi i svom sinu obezbjedila pristojan život.

– Moja kćerka je bila lijepa, dobra, bila je zadovoljna poslom koji je radila. Umijelo je da bude teško i mukotrpno, mada svi poslovi su takvi. Voljela je da radi. Velika je ovo tragedija ne samo za porodicu, već i za fabriku. Vlasnik tog pogona mi je rekao da je skrhan bolom, da mu je žao i da ne zna kako se to dogodilo – rekla je Luanina majka Ema Maraco, prenosi Korijere de la Sera.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh