Svijet

Britanska zastupnica palestinskog porijekla pročitala imena djece ubijene u izraelskim napadima

U izraelskim napadima u Gazi poginulo je još pet osoba, čime je ukupan broj povećan na 53

Layla Moran, prva britansko-palestinska zastupnica u Donjem domu parlamenta, na sjednici je pročitala imena djece ubijene u izraelskim napadima, javlja Anadolu Agency (AA).

Izraelski napadi na Gazu i džamiju Al-Aksa u okupiranom Istočnom Al-Qudsu (Jerusalem) bili su na dnevnom redu sjednice.

Moran, zastupnica Liberalnih demokrata palestinskog porijekla, pročitala je imena i godine ubijene djece. Kazala je da je u napadima ubijeno i jedno izraelsko dijete.

“Srce me boli zbog njih”, izjavila je Moran.

Podsjetivši da su tenzije porasle u naselju Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu od prošle nedjelje, nakon što je izraelski sud naložio deložaciju palestinskih porodica, Moran je upitala šta vlada čini kako bi pronašlo trajno rješenje i za sukob i za problem.

U izraelskim napadima u Gazi poginulo je još pet osoba, čime je ukupan broj povećan na 53.

Iz palestinskog Ministarstva zdravstva u Gazi ranije je navedeno da se povećava broj mrtvih i ranjenih u izraelskim napadima koje izvode od 10. maja na različitim dijelovima Gaze.

U izraelskim napadima poginula su 53 Palestinca, uključujući 14 djece i tri žene. Ranjeno je 320 osoba.

Tenzije su porasle u naselju Sheikh Jarrah u Istočnom Al-Qudsu (Istočnom Jerusalemu) od prošle nedjelje, nakon što je izraelski sud naložio deložaciju palestinskih porodica.

Palestinci koji protestuju u znak solidarnosti sa stanovnicima Sheikh Jarraha na meti su izraelskih snaga.

Izrael je okupirao Istočni Al-Quds tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine i anektirao je čitav grad 1980. godine. Radi se o potezu koji međunarodna zajednica nikada nije priznala.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh