Svijet

Raketa pala u Indijski ocean

Ostaci najveće kineske rakete Dugi marš 5B pali su su u nedjelju u Indijski ocean, a glavnina njezinih komponenti uništena je ponovnim ulaskom u atmosferu, prenose kineski državni mediji…

Raketa - GENE BLEVINS

Raketa Long March 5B pala je u noćas u Indijski ocean. Glavnina njezinih komponenti uništena je ponovnim ulaskom u atmosferu, prenose kineski državni mediji. Putovala je brzinom od otprilike sedam kilometara po sekundi.

Raketa je lansirana 29. aprila s kineskog otoka Hainan, noseći na sebi bespilotni modul Tianhe, koji sadrži ono što će postati stambeni prostor na trajnoj kineskoj svemirskoj postaji. Neočekivano su nad njom izgubili nadzor, a danima je padala na Zemlju. Veći dio rakete izgorjeo je pri ulasku u atmosferu.

Kina je prošle sedmice koristila ovu raketu kako bi u orbitu poslali prvi modul za svoju novu svemirsku stanicu, ali nakon što su obavili misiju, izgubili su kontrolu nad 30 metara dugim prvim stupnjem rakete koji je u orbiti na visini između 162 i 306 kilometara.

Bez mogućnosti da ponovno pokrenu raketni motor, Zemlja je privlačila raketu kojoj su se na putu našle razne molekule i čestice. Pretpstavljalo se da će raketa pasti između geografskih širina Madrida i Pekinga na sjeveru, pa sve do Čilea i Wellingtona na Novom Zelandu na jugu.

Čelnik Pentagona Lloyd Austin rekao je u četvrtak da neće uništiti kinesku raketu, neizravno kritizirajući Peking zbog gubitka kontrole.

Ovo nije prvi put da Kina gubi kontrolu nad svemirskom letjelicom kod njezina povratka na Zemlju. U aprilu 2018. svemirski laboratorij Tiangong-1 raspao se pri prolasku kroz atmosferu dvije godine nakon prestanka rada. Kineske vlasti su tada zanijekale da su izgubile nadzor nad laboratorijem, piše “24sata“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh