Svijet

EVO KO JE NASLIJEDIO PRINCA FILIPA – ovo je novi vojvoda od Edinburgha: UPRAVO OBJAVLJENO

Nakon smrti svog oca Philipa princ Charles postao je novi vojvoda od Edinburgha, pišu britanski mediji.

Kraljica Elizabeta - Tanjug/AP

U skladu s odredbom koju je dao kralj George VI kada je 1947. godine princu Philipu dodijelio titulu, princ od Walesa sada je stekao titulu vojvode od Edinburgha.

Međutim, kada i ako Charles postane kralj, odnosno kad umre kraljica, titulu će naslijediti princ Edward, najmlađi sin Elizabete i princa Philipa. Princ Edward trenutno nosi titulu grofa od Wessexa koju je dobio na dan svog vjenčanja.

Odluku o tituli koju će dobiti princ Edward donijeli su kraljica, Philip i Charles 1999. godine kada se grof od Wessexa oženio Sophie Rhys-Jones i dobit će je kao priznanje svom radu s programom za mlade Nagrada vojvode od Edinburgha, čiji je povjerenik.

Buckinghamska palača tada je najavila da će princ Edward postati vojvoda od Edinburgha nakon smrti oba njegova roditelja.

Edvard – 24sata

Kada je riječ o bogatstvu princa Philipa, procjenjuje se da je bio težak 24 milijuna funti. Britanski mediji navode da će bogatstvo vjerojatno zadržati kraljica te ostavljaju mogućnost da će njegovo četvero djece također dobiti dio nasljedstva. prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh