Svijet

WHO: Broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u porastu nakon šest sedmica pada

Epidemiologinja WHO Maria Van Kerkhove rekla je da je rast uslijedio nakon pete uzastopne sedmice u kojoj se povećavao broj slučajeva COVID-19 širom svijeta

Iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak su rekli da se broj smrtnih slučajeva od zaraze koronavirusom na sedmičnom nivou ponovo povećava, što je zabrinjavajući znak nakon otprilike šest sedmica pada, javlja Anadolu Agency (AA).

Epidemiologinja WHO Maria Van Kerkhove rekla je da je rast uslijedio nakon pete uzastopne sedmice u kojoj se povećavao broj slučajeva COVID-19 širom svijeta.

Rekla je da je broj prijavljenih slučajeva porastao u četiri od šest regija WHO-a, iako postoje značajne razlike u svakoj regiji.

“U prošloj sedmici broj slučajeva se povećao za osam posto. U Evropi je to za 12 posto”, rekla je Van Kerkhove.

Dodala je da je povećanje dijelom posljedica širenja varijante koja se prvi put pojavila u Velikoj Britaniji, a koja sada kruži mnogim drugim mjestima, uključujući i istočnu Evropu.

Jugoistočna Azija zabilježila je porast od 49 posto iz sedmice u sedmicu u potvrđenim slučajevima COVID-19, dok je regija zapadnog Tihog okeana informisala o porastu za 29 posto.

U regiji istočnog Mediterana broj slučajeva porastao je za osam posto, dok je opao u Americi i Africi.

“Želim napomenuti da je prošlo oko šest sedmica u kojima smo bilježili pad broja smrtnih slučajeva. U posljednjoj sedmici počeli smo bilježiti lagani porast broja smrtnih slučajeva širom svijeta, a to je i za očekivati s obzirom da vidimo sve više slučajeva zaraze koronavirusom. Ali, ovo je i zabrinjavajući znak”, kazala je Van Kerkhove.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh