Svijet

Josep Borrell ohrabrio BiH da iskoristi neizbornu godinu za napredak u provođenju prioriteta

O migrantskoj krizi Borrell je naglasio važnost uspostavljanja održivog sistema migracija i azila, uz pravedniju podjelu odgovornosti u cijeloj zemlji

Potpredsjednik Evropske komisije i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije (EU)Josep Borrell ohrabrio je Bosnu i Hercegovinu da iskoristi 2021. godinu kao neizbornu godinu za odlučan napredak u provođenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja EK, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako je saopšteno, on je tokom sastanka sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković pozdravio nedavne pozitivne korake u programu reformi i naglasio predanost EU u pružanju podrške BiH u napredovanju na evropskom putu.

Borrell je govoreći o migrantskoj krizi naglasio važnost uspostavljanja održivog sistema migracija i azila, uz pravedniju podjelu odgovornosti u cijeloj zemlji.

Borrell i Turković razgovarali su i o saradnji EU i zemalja Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije COVID-19 i pristupu vakcinama u regiji. Borrell je podsjetio na paket sredstava EU za zapadni Balkan u iznosu od 70 miliona evra koji je Evropska komisija stavila na raspolaganje kao pomoć u pokrivanju troškova doza koje će obezbjediti države članice EU. Razgovarali su i o podršci putem COVAX mehanizma. Evropska unija je jedna od najjačih pristalica COVAX-a, s više od 2,2 milijarde evra, uključujući milijardu evra EU sredstava.

Razgovarajući o procesu pomirenja u BiH Borrell je istakao potrebu za prevazilaženjem prošlosti i napredovanjem od Daytona prema Briselu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh