Svijet

Naučnici traže novu istragu o porijeklu korone jer WHO nije objavio preliminarne rezultate

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) neće objaviti očekivani preliminarni izvještaj o rezultatima misije u Kini. Zbog toga je 26 naučnika pozvalo na novu međunarodnu istragu o porijeklu korone zbog sumnje u WHO.

Tim Who - Screenshot

Odluka WHO-a da ne objavljuje preliminarni izvještaj dolazi usljed napetosti između Pekinga i Washingtona u vezi s istragom o porijeklu koronavirusa koji se pojavio u kineskom gradu Wuhanu 2019. godine. Važno je napomenuti i to da je ova misija WHO-a u Kini završena prije nekoliko sedmica.

Naučnici su zahtjev o pokretanju nove istrage naveli u otvorenom pismu naglašavajući da WHO nije imao dovoljan pristup da istraži moguće izvore koronavirusa uključujući i podatak da li je on potekao iz laboratorije.

Žalba naučnika dolazi u vrijeme dok SAD, koje su nedavno poništile odluku o napuštanju WHO-a, traže veću transparentnost u istrazi rekavši da čekaju na pregled izvještaja o misiji u Wuhanu i pozivajući Kinu da objavi sve relevantne podatke, uključujući i one o prvoj potvrđenoj zarazi u decembru 2019. godine, a moguće i ranije.

Peking u međuvremenu ima slične zahtjeve u misijama koje predvodi WHO u drugim zemljama, uključujući SAD, kako bi se moglo istražiti da li je virus mogao doći iz neke druge zemlje i Kinu putem uvoza smrznute hrane.

Direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je 12. februara da će istražni tim u roku od sedam dana izdati sažeti izvještaj u kojem će biti sažeti rezultati misije u Kini, a da će potpun izvještaj biti objavljen nakon nekoliko sedmica.

Međutim, taj sažeti izvještaj još nije objavljen, a tim WHO-a sada odustaje od tog plana.

Peter Ben Embarek, naučnik za sigurnost hrane, koji je i vodio tim, istakao je da će sažetak biti objavljen zajedno sa potpunim, konačnim izvještajem u narednim danima, piše Wall Street Journal.

Pojasnio je i to da sažeti izvještaj nema sve detalje i da iz tog razlofa ne bi zadovoljio znatiželju čitatelja.

Grupa od 26 naučnika među kojima su stručnjaci iz oblasti virusologije, zoologije i mikrobiologije istakli su da je nemoguće da je tim WHO-a proveo potpunu istragu te da će svaki izvještaj uključivati političke kompromise i ustupke prema Kini jer ih upravo ta država i mora odobriti.

Dalje su naveli da bi istraga bila kredibilna da je sadržavalja povjerljive intervjue, potpunije pristupe bolničkim evidencijama potvrđenih i potencijalnih slučajeva koronavirusa krajem 2019. godine.

Osim toga, istakli su da je bilo potrebno istraživačima omogućiti uvid u evidencije koje podrazumijevaju način postupanja sa pandemijom, rad osoblja, uzgoj životinja i zapisnike o eksperimentima iz svih laboratorija koji rade na izučavanju virusa.

“Ne možemo priuštiti sebi istragu o porijeklu pandemije koja nije temeljita, vjerodostojna i transparentna. Dosadašnji napori ne ukazuju na to da je provedena takva istraga”, naveli su naučnici iz Francuske, SAD-a i Indije, Australije i drugih zemalja koji potpisuju otvoreno pismo.

Naglasili su i to da je Kina pružila premalo informacija i podataka WHO-u istraživačima koji su pokušali utvrditi porijeklo koronavirusa i način na koji su se ljudi zarazili.

Tim WHO-a je po završetku misije u Wuhanu saopćio da isključuje hipotezu o curenju koronavirusa iz laboratorije za viruse u ovom grad

Međutim, direktor WHO-a je kasnije rekao da sve hipoteze još uvijek ostaju otvorene i zahtijevaju daljnju analizu, posebno nakon što je Peking odbio pružiti timu istraživača informacije o prvim slučajevima zaraze.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh