Svijet

Gaza: Privremeno otvoren granični prelaz Refah

U saopćenju se navodi da će granični prelaz biti otvoren za prelaske u oba smjera te da će biti otvoren prvenstveno za povratak onih koji su ostali zatočeni u Egiptu i za izlaz palestinskih putnika

Egipat je u utorak otvorio granični prelaz Refah za kretanje putnika u oba smjera, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Gaze kojim upravlja Hamas, prenosi Anadolu Agency (AA).

Granični prelaz Refah je jedini izlaz iz blokirane palestinske enklave Gaze.

U saopćenju se navodi da će granični prelaz biti otvoren za prelaske u oba smjera te da će biti otvoren prvenstveno za povratak onih koji su ostali zatočeni u Egiptu i za izlaz palestinskih putnika.

Naveli su i da su putnički autobusi počeli napuštati granični prelaz za koji nije sigurno koliko će biti otvoren.

Granični prelaz Refah je u okviru mjera protiv širenja koronavirusa zatvoren u martu prošle godine, od kada je u nekoliko navrata otvarana za prelaske u jednom smjeru, odnosno za povratak Palestinaca.

Gaza je palestinska enklava koja je pod višegodišnjom izraelskom blokadom. Ta regija ima ukupno sedam graničnih prelaza od kojih je šest pod kontrolom izraelskih vlasti, a samo prelaz u Refahu je pod kontrolom egipatske vlade.

Izraelske vlasti su u potpunosti zatvorile četiri prelaza, a preostala dva rade u iznimnim okolnostima i uz velika ograničenja prometa ljudi i roba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh