Svijet

U Njemačkoj meteorolozi najavljuju crveni snijeg

Stručnjaci, međutim, navode da nije samo pijesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snježne alge, koji tokom topljenja mogu da promijene boju snijega

Crveni snijeg - Fokus

Meteorolozi u Njemačkoj upozorili su da je za vikend u toj zemlji moguć crveni ili krvavi snijeg, neobičan meteorološki fenomen koji izazivaju ekstremne vremenske prilike.

Susrešće se hladan vazduh koji dolazi iz Skandinavije na sjever Njemačke i donosi snijeg i oluje, a meteorolozi predviđaju i do 40 centimetara snijega, kao i topao vazduh iz Sahare na jugu te zemlje koji donosi temperature od 16 stepeni.

Vazduh iz Sahare sa sobom nosi čestice pijeska koje će obojiti snijeg u crveno, prenosi SNA news.

Andreas Fridrih iz Njemačkog meteorološkog servisa objasnio je za njemačke medije da se pojava crvenog snijega događa kada se čestice pijeska i višim slojevima atmosfere pomiješaju sa kristalima snijega koji padaju na zemlju – potom se zajedno talože i tako oboje snijeg u crveno.

Stručnjaci, međutim, navode da nije samo pijesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snježne alge, koji tokom topljenja mogu da promijene boju snijega, prenosi “Fokus“.

Na sajtu Njemačkog meteorološkog servisa objašnjava se da krvavi snijeg najčešće nastaje zbog čestica pustinjskog pijeska, koji u crveno može obojiti i kišu, dok su alge kao uzrok češće u barama koje ostaju poslije topljenja snijega ili kiše.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh