Svijet

SAD: Predstavnički dom izglasao rezoluciju kojom poziva Pencea da razriješi Trumpa s dužnosti

Ne vjerujem da je takav potez u najboljem interesu naše nacije i u skladu sa našim Ustavom, poručio je američki potpredsjednik od kojeg donji dom Kongresa traži da aktivira amandman Ustava o razrješenju Trumpa sa dužnosti

Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izglasao je kasno sinoć rezoluciju kojom se američki potpredsjednik Mike Pence poziva da aktivira 25. amandman Ustava i razriješi sa dužnosti američkog predsjednika Donalda Trumpa, javlja Anadolu Agency (AA).

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden će 20. januara preuzeti funkciju predsjednika SAD-a, ali Demokratska partija ne odustaje od zahtjeva da se Trump odmah smijeni s funkcije zbog nereda koje su njegove pristalice 6. januara izvele prilikom upada u zgradu Kongresa u Washingtonu. Demokrate to smatraju izazivanjem pobune.

Na prijedlog demokratskog kongresmena Jamiea Raskina iz Marylanda, donji dom Kongresa je sa 223 glasa za i 205 glasova protiv usvojio rezoluciju. Samo jedan republikanski zastupnik podržao je rezoluciju demokrata, a riječ je o zastupniku Adamu Kinzingeru iz Illinoisa.

Prethodno je američki potpredsjednik Pence u pismu čelnici Predstavničkog doma Nancy Pelosi poručio da nema namjeru opozvati predsjednika Trumpa na način da ga proglasi nesposobnim za obnašanje dužnosti.

“Ne vjerujem da je takav potez u najboljem interesu naše nacije i u skladu sa našim Ustavom“, poručio je Pence.

Odlazeći američki potpredsjednik Pence smatra da smjena u Bijeloj kući treba biti u skladu s redovnom procedurom kako se ne bi izazivale dodatne podjele u društvu, dok demokrate tvrde da Trump predstavlja sigurnosnu prijetnju i da mu treba hitno oduzeti ovlasti.

Demokratski zastupnici u Kongresu najavljuju da će nastaviti proceduru opoziva Trumpa, kojeg terete za izazivanje pobune, mada nije posve jasno hoće li biti vremena za takve rasprave i glasanja u oba doma Kongresa, s obzirom na to da je do Bidenove inauguracije ostalo svega sedam dana.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh