Svijet

Moderna počela testirati vakcinu protiv koronavirusa na adolescentima

Moderna je objavila da je počela testirati vakcinu protiv koronavirusa na adolescentima. Prve doze vakcine date su u četvrtak adolescentima od 12 do 18 godina.

Koronavirus - Mreza-mira.net

Studija će uključivati 3.000 zdravih učesnika u SAD-u, a procjenjivat će se sigurnost i djelotvronost dvije doze u razmaku od 28 dana.

Studija koja uključuje adolescente provodi se u saradnji sa Biomedicinskim tijelom za napredna istraživanja i razvoj koje je dio Ministarstva zdravstva i socijalnih usluga.

“Cilj nam je dobiti podatke u proljeće 2021. godine, te dobiti podršku za upotrebu vakcine mRNA-1273 kod adolescenata prije nove školske godine”, kazao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel.

Moderna je tražila odobrenje za hitnu upotrebu vakcina protiv koronavirusa u SAD-u i Evropi, nakon što su rezultati kasne faze istraživanja pokazali da je vakcina efikasna kod odraslih osoba i da nema ozbiljnih sigurnosnih problema.

Savjetodavno tijelo FDA o Moderninoj vakcini razgovarat će na sastanku zakazanom za 17. decembar, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh