Svijet

Velika Britanija osigurala dodatna dva miliona doza vakcine za koronavirus

Velika Britanija je osigurala dodatna dva miliona doza vakcine protiv koronavirusa američke biotehnološke kompanije Moderna, saopćeno je iz vlad.

Vakcina - N1

Nakon najnovijeg dogovora, Britanija ima pristup dovoljnim dozama vakcine za oko 3,5 miliona ljudi. Ukupno, ima pristup 357 miliona doza vakcine od sedam različitih kompanija koje su razvile toliko čekanu vakcinu, prenosi Reuters.

“Sa širokim rasponom kandidata za vakcinu u našem portfoliu, spremni smo primijeniti vakcinu ukoliko dobiju odobrenje od našeg regulatora za lijekove, počevši od onih koji će biti od najveće koristi”, rekao je britanski ministar zdravstva Matt Hancock.

Modernina vakcina prema testiranjima učinkovita je 94,5 posto, a isporuke bi trebale krenuti već na proljeće ako regulatnorna agencija da odobrenje u planiranom periodu.

Velika Britanija je također naručila 40 miliona doza vakcine koje su razvili njemački BioNTech i američki Pfizer, a za koje je utvrđeno da su 95 posto učinkoviti u sprečavanju širenja koronavirusa.

Reuters piše kako bi britanski regulator trebao odobriti BioNTech-Pfizerovu vakcinu naredne tjedna, a isporuke će započeti u roku od nekoliko sati od odobrenja, objavio je Financial Times u subotu.

Britanija je također osigurala 100 miliona doza vakcine koje su razvili AstraZeneca i Univerzitet Oxford i ciljala je da uvođenje krene prije Božića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh