Svijet

Procurio “najgori mogući scenario pandemije” – Naučnici su ministrima proslijedili ove podatke i traže hitno zatvaranje zemlje

Ljekari i naučnici insistiraju na ozbiljnijem karantinu i upozoravaju da bi novi talas korona virusa mogao da bude najsmrtonosniji do sada.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Veliku Britaniju trese drugi talas pandemije, a isplivao je i “najgori mogući scenario” koji je sastavila britanska Naučna savjetodavna grupa za hitne slučajeve. Prema njihovim procjenama, trenutno je oko milion Britanaca već inficirano i insistiraju da državnici uvedu hitne stroge mjere jer je zemlja u, kako kažu “kritičnom stanju”. Oni su od ljeta analizirali na desetine hiljada zaraženih i pokazalo se da je nivo transmisije najveći u ovom trenutku od početka pandemije. Ukoliko se ove brojke ne smanje, kažu naučnici, sljedeće sedmice Ujedinjeno Kraljevstvo imat će po 200.000 inficiranih dnevno.

Naučnici i ljekari tako vrše veliki pritisak na Borisa Džonsona da uvede strogi karantin, poput onog koji je ova zemlja već imala na proljeće.

Ovu analizu dobili su svi ministri, u pokušaju naučnika da ih pokrenu na hitnu akciju.

Prema posljednjim podacima, broj R je trenutno 1,6 a nauka insistira da se što prije preduzmu mjere kako bi se ova brojka smanjila ispod 1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh