Svijet

Evropska unija uvodi ograničenja putovanja za još tri zemlje

Zemljama članicama Evropske unije (EU) savjetovano je da zatvore granice s Kanadom, Gruzijom i Tunisom zbog izbijanja nove vrste koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zastava EU - Cakovec.hr

Evropsko vijeće ažuriralo je listu zemalja u kojima se “preporučuje” ukidanje ograničenja putovanja.

Prema popisu, vanjske granice, koje su u potpunosti zatvorene u martu u sklopu epidemioloških mjera, postepeno će se otvoriti prema Australiji, Japanu, Novom Zelandu, Ruandi, Singapuru, Južnoj Koreji, Tajlandu i Urugvaju.

Ukoliko zemlje članice EU daju svojim građanima dozvolu za putovanje, granice će biti otvorene i za Kinu.

Ograničenja putovanja u zemlje EU nastavit će se za sve zemlje osim onih koje su spomenute.

Granice EU također će biti zatvorene prema Kanadi, Gruziji i Tunisu, gdje je na prethodnom popisu preporučeno ukidanje ograničenja putovanja.

U martu je EU nametnula ograničenja na neobavezna putovanja za 27 država članica, kao i Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku, koje su dio šengenskog prostora, kako bi spriječila širenje epidemije.

Lista, koja nije obavezujuća za zemlje članice, u prirodi je objavljena kao “preporuka”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh