Svijet

Elon Musk: Nema života van Zemlje u Sunčevom sistemu

Portal “Zimo” napominje da naučnici još traže konkretne dokaze postojanja života na drugim planetama

Elon Musk - Fokus

Prvi čovjek kompanije Tesla Elon Musk smatra da nema vanzemljaskog života u Sunčevom sistemu.

Musk, koji aktivno učestvuje u svemirskim programima, posebno u pripremi leta na Mars, naveo je na svom Twiteru da neke vrste života, možda, ima ispod leda na Evropi (Jupiterovom satelitu) ili izuzetno otpornih bakterija ispod površine Marsa.

Portal “Zimo” napominje da naučnici još traže konkretne dokaze postojanja života na drugim planetama.

Jedna od pretpostavki na kojima zasnivaju istraživanja jeste da životu u svemiru trebaju iste ključne komponente kao i životu na Zemlji – neka vrsta vode, atmosfere i prijatne klime.

Do sada su takvi uslovi zabilježeni na nekoliko mjesta, a pronađena su i hemijska jedinjenja koja bi mogla ukazivati na postojanje života u dubljim slojevima zemlje.

Naučnici su se fokusirali najviše na Mars, kao Zemlji najbližu planetu na kojoj se, možda, mogao razviti neki oblik života.

Planeta Zemlja sastoji se od ograničenog broja resursa koji će na kraju nestati.

Zbog toga se mnogi počinju okretati stvaranju alternativne, održivije tehnologije, poput oslanjanja na kinetičku ili energiju Sunca.

Zato će ljudi morati da potraže aranžmane za život na potpuno drugoj planeti.

Za sada, Mars je omiljeni izbor.

Elon Musk je nedavno otkrio planove da ljude pošalje na Mars 2024. godine, kao i za izgradnju samoodrživog grada na Crvenoj planeti do 2050. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh