Svijet

Holanđanka preminula nakon ponovljene zaraze korona virusom

Starija Holanđanka je postala prva poznata žrtva Covida, kojoj je bolest odnijela život nakon ponovljene zaraze korona virusom, što otvara ozbiljna pitanja o trajanju prisustva antitijela u organizmu i samim tim otpornosti na ovaj virus, prenose mediji.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Ova 89-godišnjakinja je bolovala od rijetkog oblika kancera, poznatog kao Waldenströmova makroglobulinemija, a njen imuni sistem je bio kompromitovan gubitkom ćelija uzrokovanim terapijom koju je primala, kazali su eksperti s Medicinskog centra Univerziteta u Maastrichtu, javlja CNN.

Međutim, eksperti isto tvrde kako je prirodni imuni sistm ove pacijentkinje trebao biti dovoljan da pruži zaštitu od Covida, jer terapija koju primala za bolest koju je već imala “nužno ne rezultira s bolešću opasnom po život.”

Pacijentkinja je primljena u bolnicu ranije ove godine kad je imala visoku tjelesnu temperaturu i borila se s teškim kašljem, a bila je pozitivna na korona virus. Otpuštena je pet dana poslije budući da se većina simptoma povukla.

Ali, 59 dana nakon početka prve Covid epizode, ova žena je opet iskusila slične simptome uključujući visoku tjelesnu temperaturu, kašalj i teško disanje. Opet je bila pozitivna na korona virus, a u tijelu nisu registrirana antitijela. Stanje se pogoršalo osmog dana, a dvije sedmice kasnije je preminula.

Pacijentkinja se nije testirala između dvije hospitalizacije, tako da ne postoji negativan test. Ali, nakon upoređivanja uzoraka iz oba slučaja, naučnici su utvrdili da su dva virusa koja su uzrokovali bolest različiti. Stoga, zaključak je bio da se radi oreinfekciji a ne o produženom djelovanju istog virusa.

Ovo je prvi slučaj smrti od reinfekcije, nakon što su se prvi slučajevi same reinfekcije prijavljeni širom svijeta, a nedavno kod 25-godišnjaka u amerčkoj saveznoj državi Nevada.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh