Svijet

Povodom godišnjice iransko-iračkog rata u Teheranu održana velika smotra artiljerije

Zbog restriktivnih mjera uvedenih u jeku pandemije COVID-19, u Iranu ove godine nije održana vojna parada s defileom iranske vojske, već je organizirana smotra u vidu izložbe artiljerije

U centru Teherana održana je velika artiljerijska smotra povodom manifestacije Sedmice svete odbrane Irana i povodom godišnjice iransko-iračkog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Trgu Baharistan ispred iranskog parlamenta izložena je i teška artiljerija iranske vojske, uključujući rakete, raketne bacače i različita vojna vozila.

Riječ je o tradicionalnoj vojnoj paradi koja se održava u Iranu i tokom koje se na ulicama najvećih iranskih gradova odaje počast iranskoj vojsci, s akcentom na poginule.

Cilj manifestacije je sjećanje na osmogodišnji iransko-irački rat, u kojem je od 22. septembra 1980. do 20. augusta 1988. godine život izgubilo blizu milion ljudi.

Zbog restriktivnih mjera uvedenih u jeku pandemije COVID-19, u Iranu ove godine nije održana vojna parada s defileom iranske vojske, već je organizirana smotra u vidu izložbe artiljerije.

Uporedo s tim, u luci Bandar Abbas jučer je održana i ceremonija na kojoj je iranska vojska preuzela 188 bespilotnih letjelica domaće proizvodnje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh