Svijet

Novo uvođenje karantena? Broj zaraženih u Europi uvelike raste, spremaju se strože mjere

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je 30 milijuna. Izrael ponovo proglašava karantenu, dok Francuska i Velika Britanija uvode nove restriktivne mjere.

Britanija i Francuska najavile su nove restrikcije jer broj novozaraženih u obje zemlje nastavlja progresivno rasti.

Na sjeveristoku Engleske, oko dva milijuna ljudi do daljeg neće moći da se okuplja niti sastaje izvan kuće, dok će barovima i restoranima radno vreme biti skraćeno. Nove mjere podrazumevaju i da je dozvoljeno okupljanje do najviše šest osoba.

Francuska se sada nalazi u fazi u kojoj bilježi više od 10.000 novih slučajeva na dnevnoj razini, a nakon uvođenja restrikcija ovoga tjedna u Marseilleu i Bordouxu, za povratak mjera spremaju se Lyon i Nica.

Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Europu Hans Kluge istaknuo je kako rekordni skokovi novozaraženih na čitavom kontinentu trebaju “poslužiti kao poziv za buđenje” i dodao da iako je drastičan rast broja novozaraženih dijelom i rezultat većeg testiranja, on svakako ukazuje na zabrinjavajuću stopu transmisije u Europi.

Od Covida-19 dosad je u svijetu preminulo najmanje 943.000 ljudi.

Najteže pogođena zemlja u svijetu i dalje su Sjedinjene Američke Države sa najmanje 6.650.570 zaraženih i najmanje 197.364 preminulih, a odmah iza SAD nalazi se Indija sa više od pet milijuna oboljelih i najmanje 83.000 preminulih, i Brazil sa oko 4,5 milijuna zaraženih i više od 134.106 preminulih, prema podacima Univerziteta Johns Hopkins.

Francuska i Španjolska sada bilježe veći dnevni rast nego tijekom pika u prvom valu prije pola godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh