Svijet

Greta Thunberg: Nemojte od djece očekivati da riješe klimatsku krizu

Mlada aktivistkinja za zaštitu okoliša Greta Thunberg je ponovo pozvala nadležne da se pozabave klimatskom krizom i ukazala da ovo pitanje više nije na političkoj agendi. To je poručila tokom obraćanja videolinkom na filmskom festivalu u Veneciji.

Na ovom prestižnom festivalu prikazan je film “Ja sam Greta (I Am Greta)”, piše britanski dnevni list Guardian. Film prikazuje život jedne od najpoznatijih tinejdžerki u svijetu, a koja je postala popularna zbog borbe protiv klimatskih promjena.

“Da, potrebno nam je mnogo više nauke. Potrebno nam je mnogo više istraživanja, definitivno. Ali, ono što nam je potrebno prije svega je da promijenimo socijalno okruženje, potrebno nam je političko djelovanje i upravo na tom području ja možda mogu biti najkorisnija”, poručila je Thunberg.

Za nju je pandemija koronavirusa pokazala da svjetski lideri nisu sposobni da se suoče sa dvije istovremene hitne situacije.

“Sve ostalo smo stavili na čekanje. Klimatsku krizu moramo tretirati kao krizu jer u suprotnom nećemo moći ostvariti stvarne promjene”, dodala je.

Kritikujući svjetske lidere naglasila je da je previše odgovornosti stavljeno na djecu.

“Ne, ne bismo mi trebali biti oni koji to trebaju uraditi. To prije svega trebaju uraditi odrasli koji su i uzrokovali ovaj problem”, kazala je.

Autor spomenutog filma Nathan Grossman je zabilježio svakodnevnicu Thunberg. Prema njenim riječima, tokom jednogodišnjeg snimanja u jednom trenutku je pomislila da je Grossman “neprofesionalan”, ali da je u konačnici zadovoljna kako ju je prikazao, kao “sramežljivu štreberku”.

“Mislim da me je uspio predstaviti kakvom jesam, a ne kao bijesnim i naivnim djetetom koje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija viče na svjetske vođe. Ja nisam osoba koja to radi”, istakla je.

Navela je da je fokus filma previše na njoj kao individui i da se nada da će film biti “most” za ljude koji žele saznati više o klimatskim promjenama. Također se nada da će utjecati na svijest ljudi po ovom pitanju u trenutku kada su protesti splasnuli zbog pandemije.

Ocijenila je da je mjesto prikazivanja filma simbolično s obzirom na to da su Veneciju prošle godine teško pogodile poplave.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh