Svijet

Iz Njemačke zvanično potvrdili da je Aleksej Navalni otrovan novičokom

Njemačka vlada zvanično je potvrdila da je ruski opozicionar Aleksej Navalni otrovan nervnim otrovom novičok (novichok).

Aleksej Navalni - Twitter

The Guardian piše da je novičok pronađen u testiranim uzorcima. Navalni je i dalje smješten u bolnici u Berlinu.

Navalni je inače oštri kritičar Vladimira Putina i on je, nakon što mu je pozlilo u avionu dok se vraćaju u Rusiju, smješten u bolnicu u Omsku, a zatim prebačen u komi prebačen u Berlin.

Steffen Seibert, glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel, izjavio je da su ispitivanja u specijalnoj vojnoj laboratoriji pokazala da postoje supstance hemijskog nervnog agensa iz grupe novičok.

Novičok je nervni otrov koji dolazi još iz sovjetske ere i njime je također otrovan ruski špijun Sergej Skripal i njegove kćerke u Velikoj Britaniji, prenosi “Klix“.

Ako osoba udahne Novičok ili ga samo dotakne golom kožom, vrlo brzo dolazi do reakcije.

Simptomi počinju već za 30 sekundi do dvije minute. No, prava oštećenja organa mogu nastupiti tek nakon 18 sati. Riječ je o jednoj od najopasnijih tvari na svijetu.

To je inhibitor holinesteraze, dio klase supstanci koje su ljekari u berlinskoj bolnici Charite u početku identificirali u organizmu Navalnog.

Seibert je kazao da će njemačka vlada obavijestiti svoje partnere u NATO-u i EU o rezultatima testova te o daljem odnosu Rusije sa zapadom.

Saveznici Navalnog u Rusiji su tvrdile da su ga vlasti namjerno otrovale, a to je Kremlj odbacio i naveo nagađanjima.

Ruskii ljekari koji su liječili Navalnog u Sibiru više puta su osporili zaključak njemačke bolnice rekavši da su trovanje isključili kao dijagnozu te da su njihovi testovi na otrove negativni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh