Svijet

U bujicama u Turskoj četiri osobe poginule, 11 nestalo

Ovo je prvi put da vidim ovakvu bujicu. Poduzet ćemo sve neophodne mjere da osiguramo da se nešto ovakvo nikada ne ponovi – kazao je Pakdemirli.

Turska poplave - Twitter

Četiri osobe su poginule u bujicama u turskoj sjevernoj crnomorskoj regiji, a još 11 je nestalo, saopćio je u nedjelju ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu.

Snimci iz sjeverne pokrajine Giresun prikazuju nabujale vode izazvane neuobičajeno obilnim kišnim padavinama, plaveći zgrade i vozila duž ceste, ostavljajući ih zatrpane blatom.

Obraćajući se novinarima u Giresunu, Soylu je izjavio da su operacije potrage i spašavanja u toku kako bi se pronašle nestale osobe. Jedan od poginulih je vojnik, kazao je.

– Do sada je 133-oje naših građana spašeno. Naša država će zacijeliti rane i stat će uz naše građane svom svojom snagom – kazao je.

Govoreći uz Soylua, ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli izjavio je da su kišne padavine u Giresunu nadmašile prosječne za mjesec august za 1,5 puta.

– Ovo je prvi put da vidim ovakvu bujicu. Poduzet ćemo sve neophodne mjere da osiguramo da se nešto ovakvo nikada ne ponovi – kazao je Pakdemirli.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je korištenje svih državnih resursa na popravci šteta, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh