Svijet

Poljski graničari uhapsili 34 migranta koji su putovali u prikolici iz Turske

Konzervativna nacionalistička vlada saopćila je da je ograničila ulaz izbjeglicama zbog sigurnosti

Poljski graničari uhapsili su 34 osobe s Bliskog istoka, među kojima četiri žene i četvero djece, koji su putovali u prikolici kamiona iz Turske preko Slovačke, saopćile su vlasti u subotu.

Iako priliv migranata u Poljsku nikada nije dostizao iste nivoe kao u susjednoj Njemačkoj, imigracija je bila ključna tema predizborne kampanje uoči općih izbora 2015. godine, pomažući stranci Pravo i pravda (PiS) da osvoji vlast.

Konzervativna nacionalistička vlada saopćila je da je ograničila ulaz izbjeglicama zbog sigurnosti. Političari često koriste termin „migrant“ umjesto uobičajenog termina „izbjeglica“.

Prošlog mjeseca Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR) zatražio je od Poljske da pomogne ljudima koji bježe pred ratom i progonom nakon što je Evropski sud za ljudska prava presudio da je Varšava prekršila međunarodne konvencije uskraćujući pravo na traženje azila izbjeglicama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh