Svijet

U Victoriji zbog velikog broja zaraženih proglašeno stanje katastrofe

Situacija se pogoršala iako su posljednjih sedmica poduzeli potrebne zdravstvene mjere

Koronavirus - Zena.blic.rs

U posljednja 24 sata u saveznoj državi Victoria u Australiji zabilježen je 671 slučaj zaraze koronavirusom te sedam umrlih od posljedica zaraze virusom nakon čega su trenutna ograničenja podignuta na četvrti nivo, a proglašeno je i stanje katastrofe u toj saveznoj državi, javlja Anadolu Agency (AA).

Daniel Andrews, premijer Victorije, kazao je novinarima da ova savezna država bilježi najveći porast zaraženih i umrlih na nivou Australije, dodajući da se situacija pogoršala iako su posljednjih sedmica poduzeli potrebne zdravstvene mjere.

Istakao je da su zbog novonastale situacije restriktivne mjere povećali s trećeg na četvrti nivo te proglasili stanje katastrofe.

U okviru novih mjera protiv COVID-19 policiji su značajno proširene ovlasti kako bi nadgledala provođenje mjera.

U Melbourneu će se primjenjivati policijski sat od 20.00 do 5.00 sati. Vježbanje vani je ograničeno na sat vremena dnevno, a samo jedna osoba po domaćinstvu moći će obavljati kupovinu na prostoru udaljenom najviše pet kilometara od svog doma.

Svi učenici će od srijede nastaviti obrazovanje na daljinu, a vjenčanja će biti zabranjena od četvrtka. Sahranama će moći prisustvovati najviše deset osoba, a kafići i restorani će biti otvoreni samo za naruđbe u paketu.

Zabranjene su kućne posjete, osim osobama kojima je potrebna usluga njege, a zdravstveni centri, benzinske pumpe i marketi koji prodaju hranu i dalje će ostati otvoreni.

U Australiji je dosad zabilježeno 17.920 slučajeva zaraze, uključujući 208 smrtnih slučajeva i 9.980 oporavljenih pacijenata.

Ministarstvo zdravstva Novog Zelanda saopćilo je da su toj zemlji u posljednja 24 sata zabilježena tri slučaja zaraze, a radi se o osobama koje su se vratile iz inostranstva.

Dodaje se da u zemlji trenutno imaju 25 aktivnih slučajeva te da su svi u karantini u hotelima, dok u bolnicama nema nijednog pacijenata oboljelog od COVID-19.

Vlasti Novog Zelanda, gdje su od posljedica zaraze koronavirusom dosad preminule 22 osobe od 1.565 slučajeva zaraze, strogim i pravovremenim mjerama uspjeli su zaustaviti širenje virusa.

Već 93 dana unutar ove zemlje nije zabilježen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, ne računajući uvezene slučajeve.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh