Svijet

Sofi je brutalno silovana?! Feministkinje izašle na ulice, hoće da linčuju ministre policije i pravde

Napeta situacija na ulicama.

Feministkinje protestuju zbog imenovanja za francuskog ministra unutrašnjih poslova Darmanina - Screenshot/YouTube

Feministkinje protestuju zbog imenovanja za francuskog ministra unutrašnjih poslova Darmanina, optuženog za silovanje.

Ranije ove sedmice, Žerald Darmanin, bivši ministar finansija, optužen za silovanje Sofi Paterson-Špac 2009. godine, unaprijeđen je u ministra unutrašnjih poslova prilikom rekonstrukcije vlade.

U petak su se feministkinje okupile ispred glavne gradske vijećnice kako bi protestovale zbog imenovanja Žeralda Darmanina, optuženog za silovanje, na mjesto ministra unutrašnjih poslova, i Erika Duponda-Moretija novog ministra pravde, koji je branio osumnjičenog za silovanje.

Ranije ove sedmice oko desetak feministkinja okupilo se ispred Ministarstva unutrašnjih poslova, uzvikujući “Darmanin, silovatelj” i “Darmanin, podnesi ostavku”.

Preliminarna istraga Žeralda Darmanina započeta je 2017. godine kada se Paterson-Špac izjasnila sa zahtjevima, ali je odbačena nekoliko mjeseci kasnije nakon što su tužioci rekli da ne mogu utvrditi “nepostojanje saglasnosti”.

Apelacioni sud u Parizu presudio je prošlog mjeseca, nakon zakonske borbe, da se istraga može ponovo otvoriti, prenosi “Alo!“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh