Svijet

Tedros: Teško je boriti se protiv virusa u podijeljenom svijetu

Poredeći trenutnu epidemiju s razornom pandemijom španskog gripa prije više od stoljeća, Tedros je pozvao zemlje da „učine više“ i da nauče iz historije

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) tvrdi da je „istinski zabrinut“ podijelama izazvanim pandemijom koronavirusa širom svijeta i unutar pojedinih zemalja, nazivajući ga „nevidljivim virusom koji izaziva haos“.

Čelnik WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je na brifingu za novinare u petak da je novi koronavirus „veoma opasan virus, i veoma je teško boriti se protiv takvog virusa u podijeljenom svijetu“.

Poredeći trenutnu epidemiju s razornom pandemijom španskog gripa prije više od stoljeća, Tedros je pozvao zemlje da „učine više“ i da nauče iz historije.

Čelnik UN-ove agencije za javno zdravstvo naveo je pozitivan primjer „nacionalnog jedinstva“ u telefonskom razgovoru s finskom premijerkom koja mu je kazala da sarađuje s opozicionom strankom na identifikovanju problema i predlaganju rješenja,prenosi Fokus.

Tedros je kazao da su milioni ljudi izgubili živote ili radna mjesta zbog pandemije, nazivajući to „ponižavajućim“ momentom.

To se mora zaustaviti. Bit će, međutim, teško to postići u podijeljenom svijetu – zaključio je čelnik WHO, prenosi Associated Press.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh