Svijet

U Italiji od COVID-19 umrlo još 369 osoba, preko četiri miliona Italijana se vratilo na posao

U Italiji je od posljedica COVID-19 u posljednja 24 sata preminulo još 369 osoba, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s ovim virusom porastao na 29.684, u momentima kada se zemlja tek prilagođava novim pravilima druge faze vanrednog stanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Virus korona u Italiji - Twitter

Civilna zaštita Italije objavila je u srijedu dnevni pregled epidemiološke slike koji potvrđuje da je vrhunac epidemije prevaziđen, ali stručnjaci upozoravaju da bi pretjerano opuštanje moglo dovesti do novog porasta zaraženih i umrlih.

Prema pravilima i uputama druge faze, italijanskim državljanima je dozvoljeno da posjećuju rodbinu i slobodnije se kreću u svakoj regiji. Također, neka strateška poduzeća su ponovno pokrenula aktivnosti prema strogim sigurnosnim protokolima, a preko četiri miliona Italijana vratilo se na posao.

Prema podacima Civilne zaštite, broj aktivnih slučajeva u zemlji je manji za 6.939 u odnosu na jučerašnji dan, te sada iznosi 91.528.

Broj oporavljenih od COVID-19 nastavlja rasti i sada iznosi 93.245, nakon što su mnogi pacijenti napustili intenzivnu njegu, ublažavajući ogroman pritisak na zdravstveni sistem zemlje.

Paolo Gentiloni, europski povjerenik za unutrašnje tržište i ekonomiju, u srijedu je objavio korake koje je poduzela italijanska vlada kako bi smanjila ekonomski pad izazvan pandemijom.

Naglasio je kako će oporavak Italije potrajati duže nego u ostatku Europe.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh