Svijet

Stručnjak iz Singapura objasnio kako aplikacije za praćenje kontakata djeluju

Postavlja se šire pitanje o tome kako će se podaci zaštititi, gdje će se pohranjivati i koliko dugo će se koristiti?

Koliko su efikasne aplikacije za praćenje kontakata u borbi protiv koronavirusa? Pitanje je koje se mnogi pitaju ovih dana.

Australija i Singapur uveli su aplikacije za praćenje kontakata vrlo rano. One rade tako da se prati lokacija korisnika i onda upozorava nadležne institucije ako je netko stupio u kontakt sa zaraženom osobom. Australska vlada svojim građanima poručuje da takav način praćenja garantira izlazak iz karantina.

Rezultat je to da je preko tri miliona ljudi već instaliralo aplikaciju za praćenje kontakata i koristi je.

Ipak, profesor Džejms Krabtri (James Crabtree), ekspert s Nacionalnog sveučilišta u Singapuru, kaže da i ovakve aplikacije imaju određene probleme. Privatnost je, recimo, jedan od njih.

– Postavlja se šire pitanje o tome kako će se podaci zaštititi, gdje će se pohranjivati i koliko dugo će se koristiti? Ideja je da se koriste samo za traženje kontakata – rekao je Krabtri pa nastavio:

– No iskušenje je nastaviti je koristiti i primjenjivati na druge stvari. Zamislite da sjedite u kafiću, ostavite virus na stolu i nakon sat vremena neko dođe i pokupi ga. Aplikacija vam to neće moći kazati. Rizik ovakvih aplikacija je da daju ljudima lažan osjećaj samopouzdanja. Ovo nije magični metak protiv korone – rekao je za BBC,piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh