Svijet

Turizam u Beču: Oporavak tek od 2021., važno je osigurati dobre aviolinije za budućnost

Pandemija koronavirusa drastično se odrazila i na turistički Beč. Broj noćenja u martu bio je manji za 72,5 posto, a u cijelom prvom kvartalu maji za 23 posto u poređenju sa 2019. godinom. Razvoj turizma prvenstveno zavisi od otvaranja prvih granica.

Beč - Interwiew

Nakon brojnih uspješnih godina sektor turizma u Beču prvi put se suočava s velikim minusima. Najviše su pogođeni nedolascima iz standardnih zemalja, kao Italije ili Kine odakle je u martu bilo 90, odnosno 92 posto manje gostiju. Popunjenost smještajnih kapaciteta iznosila je svega 22 posto soba.

Kako će se turizam razvijati u narednim mjesecima, zavisi od otvaranja granica. U protekloj godini od 17,6 miliona noćenja u Beču 83 posto činili su gosti iz inostranstva, tako da domaće tržište ne može pokriti gubitke. Turistička zajednica Grada Beča “WienTourismus” tek od 2021. godine računa s oporavkom.

Naglašavaju da je sada najbitnije osigurati dobre aviolinije za budućnost jer tri četvrtine učesnika raznih kongresa i skoro polovina turista u Beč dolazi avionom. Gusta mreža direktnih letova je preduslov za uspješan privredni centar. Turistička zajednica pozdravlja najavu Grada Beča o izgradnji nove centralne autobuske stanice za međunarodni saobraćaj što će osigurati i nova radna mjesta i dodatnu dinamiku u fazi oporavka evropskog turizma.

Važan stub gradskog turizma čine manifestacije koje će najmanje do kraja augusta biti pod restrikcijama. Nemogućnost održavanja velikih manifestacija najviše afektira kulturu, sport i kongresni turizam, zbog čega iz “WienTourismusa” apeluju na nadležne političare da otvorena pitanja iz ove oblasti dogovore na evropskom nivou kako bi se izbjegla nelojalna “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh