Svijet

U Švedskoj umrlo više od 1.200 ljudi, ali vlasti i dalje ništa ne žele mijenjati

Uprkos pozivima međunarodne i domaće javnosti, vlasti su zadržale svoj stav

Švedska - Fokus.ba

Blagi pristup Švedske pandemiji virusa korona naišao je na još jače kritike pošto je broj preminulih porastao i daleko je veći nego u susjednim nordijskim državama.

U Švedskoj su umrle 1.203 osobe, a skoro 12.000 je zaraženo što je daleko više nego u Finskoj, Danskoj i Norveškoj koje su uvele mnogo strože mjere blokade.

“Vlasti i administracija glupo su vjerovale da epidemija neće stići do Švedske”, rekao je profesor epidemiologije na Univerzitetu u Geteborgu Bo Lundbak.

Za razliku od ostalih nordijskih susjeda i većine Evrope, Švedska nije uvodila blokade već je pozvala sunarodnike da se odgovorno ponašaju i da prate smjernice za socijalno distanciranje, zabranjeno je okupljanje više od 50 ljudi i posjete domovima za stare.

Uprkos pozivima međunarodne i domaće javnosti, vlasti su zadržale svoj stav.

Lundbak i još 21 stručnjak od vlasti su zatražili da razmotre svoju odluku te da preduzmu “brze i radikalne mjere”, ali zvaničnici insistiraju na tome da je njihov plan održiv na dugoročnom nivou zbog čega odbacuju drastične kratkoročne mjere kao neefikasne da bi se opravdao uticaj na društvo, prenosi “Fokus”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh